Bij Spikker Specials mogen we rekenen op veel ‘oude rotten’ in het vak. Mensen die al jarenlang hun kennis en ervaring inzetten. Klaas Meersma is zo’n werknemer. Hij is al sinds 2004 bij ons in dienst, in een functie die moeilijk in één woord samen te vatten is en waar hij nog altijd niet op uitgekeken is. Hoe dat zit? Dat lees je hier!

Dat Klaas ‘iets’ met techniek wilde doen was al gauw duidelijk. Na de LTS maakte hij de overstap naar de MTS. Eerst werktuigbouw om vervolgens de elektronicaopleiding te volgen. “Ik had altijd interesse in elektrotechniek, dus die vervolgopleiding was een logische keuze, ook omdat ik niet naar de HTS wilde. Na het behalen van mijn opleiding werkte ik bij diverse technische bedrijven. In 2004 moest ik, vanwege  economische redenen, op zoek naar een nieuwe werkgever. Via een relatie kwam ik in contact met Hans Spikker. “Ik ging op de koffie en met een uur was het bekeken en kon ik beginnen”, blikt Klaas terug.

Geen uitdaging uit de weg

Klaas begon zijn carrière bij Spikker Specials op de freesafdeling om vervolgens via de gereedschapslijpafdeling op de werkvoorbereiding te belanden. Toen er voor het onderhoud een plek vrij kwam, werd Klaas daar voor gevraagd. Inmiddels doet hij dit alweer twaalf jaar. “Deze functie is op mijn lijf geschreven. Hier kan ik alles in kwijt: de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding, maar ook de door de jaren heen opgedane ervaring. Ik houd van variatie, specialisatie is wat minder aan mij besteed. De combinatie van het uitdenken en het organiseren, maar ook het werken met mijn handen, dat is de uitdaging waar ik van hou. Ik begin gewoon en dan zie ik wel wat er van terechtkomt. Juist het hoog houden van alle ballen vind ik prachtig om te doen.”

Mooiste baan van de wereld

En dat laatste gaat Klaas prima af. “Neem bijvoorbeeld een storing aan een machine. In het verleden namen we direct contact op met de leverancier. Nu probeer ik het eerst zelf of in overleg met de leverancier op te lossen. Lukt het dan nog niet, dan pas bellen we de leverancier om een monteur langs te laten komen. Mijn takenpakket is heel breed; van het bedenken en realiseren van verbetervoorstellen voor de werkplaats tot het onderhoud van het machinepark en pand, maar ook BHV, ICT en telefonie. Voor mij is dit één van de mooiste banen van de wereld. Ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Praktijkbegeleider

Of zijn omvangrijke takenpakket nog niet genoeg was, werd Klaas ook gevraagd om praktijkbegeleider te worden voor scholieren die het vak willen leren. “In het verleden was ik bij een vorige werkgever ook praktijkbegeleider en ook Spikker Specials is een werk-/leerbedrijf. Ik vind het leuk wanneer je enthousiaste leerlingen kunt begeleiden. Ik coördineer de contacten tussen school en de leerling. Voor mij zit de uitdaging in het enthousiast maken van de leerling voor techniek. Daarom probeer ik ze op elke afdeling mee te laten lopen, afhankelijk van het niveau. We hebben veel machines, dan is een stage van tien weken eigenlijk te kort. Maar ik wil ze wel graag meer laten zien dan alleen de freesbank.”

En die aanpak wordt gewaardeerd, ook door oud-leerlingen. “Inmiddels hebben we meerdere BBL’ers in dienst, waarvan enkele al ruim zes jaar hier werken. Het is mooi om te zien hoe iemand zich ontwikkelt.”

Regisseur van je eigen toekomst

Maar, zo zegt Klaas, binnen Spikker Specials is er sowieso weinig verloop in het personeel. Hoe komt dat? “Deels door de prima arbeidsvoorwaarden, maar ook door de variatie in werkzaamheden. Daarnaast is de sfeer hier heel prettig. Echt een familiebedrijf. We hebben wel verschillende afdelingen, maar er zit veel overlap in de werkzaamheden. En waar nodig helpen we elkaar graag verder. En hier is het echt zo dat, wanneer je iets graag wilt, je hier ver kunt komen. Als je wilt heb je hier onbeperkte kansen, maar het begint allemaal met intrinsieke motivatie. Als je dat kunt laten zien, zijn de mogelijkheden onbeperkt. Je bent de regisseur van je eigen toekomst.”

Op waarde geschat

Het enthousiasme voor Spikker Specials spat er bij Klaas vanaf, maar toch had hij niet gedacht zolang in Zevenaar te zitten. “Ik kende het bedrijf niet. De eerste paar jaren dacht ik hier niet te vinden wat ik zocht, totdat ik in mijn huidige functie terechtkwam. In deze functie kan helemaal mijn ei kwijt. Er komen elke keer weer nieuwe taken en verantwoordelijkheden op mijn pad. Sinds kort sta ik bijvoorbeeld ook weleens op een beurs. Zo komt er elke keer wat nieuws bij. Dat gebeurt vanzelf, daarom ben ik eigenlijk ook niet bezig met de toekomst. Spikker Specials is een superstabiel bedrijf. En sleur? Dat kennen we hier voor honderd procent niet. Daarnaast is niet alles uit te drukken in geld. Belangrijk is ook dat men je op waarde schat en dat gebeurt hier.”

Word jij na het lezen van het verhaal van Klaas net zo enthousiast over Spikker Specials? Bekijk dan gauw onze vacaturepagina. Wie weet staat de perfecte vacature er voor jou bij.