Inmiddels is hij al 22 jaar in dienst bij Spikker Specials en niet van plan om afscheid te nemen: Sales Manager Hans Schijfs vertelt in dit blog over zijn loopbaan en hoe deze anders liep dan verwacht. Welke obstakels is Hans tegengekomen en welke uitdagingen staan hem nog te wachten? Je leest het hier!

Via een advertentie in de krant is Hans bij Spikker Specials terechtgekomen als Verkoop Buitendienst Internationaal. Dat laatste was voor Hans de trigger om direct te reageren. ‘’Op het moment dat ik de advertentie tegenkwam, had ik een salesfunctie bij een bedrijf in Zevenaar dat alleen nationaal georiënteerd was. Het was een leuke baan, maar ik was vanuit mijn opleiding en vorige werkgever gewend de hele wereld over te gaan. Bij mijn baan destijds, was een tripje naar Friesland al ver weg. Dat was voor mij te beperkt.’’

Werken bij Spikker Specials heeft alles

De start van zijn loopbaan begon bij Defensie. Daar heeft Hans vanaf zijn jonge jaren de wereld én zichzelf mogen verkennen. En daar heeft hij naar eigen zeggen nog steeds profijt van: ‘’Binnen Defensie werkte ik bij de Marine Luchtvaartdienst als Boord Werktuigbouwkundige. Ik zat in de operationele eenheid, maar we moesten ook neventaken verrichten, zoals bureau-operaties”, vertelt Hans. “Zo was ik medeverantwoordelijk voor de externe communicatie. Dat bestond vooral uit telefoneren en contact onderhouden met de familie van de bemanning. Het waren wat meer servicegerichte taken en dat was nieuw voor mij. Ik vond het interessant om te leren communiceren, presenteren en mijn verhaal over te brengen. Eind jaren ’90 leek het er steeds meer op dat de eenheid wegbezuinigd zou worden. Daarom ging ik nadenken over mijn vervolgstappen. Zodra je uit Defensie stapt gaat de teller direct op nul. Je moet opnieuw beginnen, want Defensie is zo’n wereld op zich. Zo heb ik wel met veranderingen leren omgaan en daar heb ik nu nog profijt van.’’

Goede leerschool

Met een thuisstudie op zak ging Hans zich oriënteren op het werkende leven buiten Defensie. Dat bracht hem in eerste instantie bij een Amerikaanse onderneming, waar de match er niet helemaal was. “Ook dat was een goede leerschool. Daarna begon ik in Zevenaar.” Maar uiteindelijk was het de baan bij Spikker Specials die hem het juiste gevoel opleverde. Toen ik bij Spikker Specials werd aangenomen viel alles samen: technisch, commercieel én internationaal.’’

Snel veel verantwoordelijkheid

Met het plan om nieuwe markten te ontwikkelen, kwam Hans te werken bij Spikker Specials. Dat verliep al snel anders dan verwacht, want na twee jaar werd zijn verantwoordelijkheid binnen het bedrijf flink opgeschroefd. ‘’Na twee jaar ging mijn collega die verantwoordelijk was voor de grote markten weg en moesten we in ons team flink schakelen. Mijn functie veranderde: ik kreeg de verantwoording over de key accounts en ik mocht vaker wereldwijd reizen. Dat was voornamelijk voor het opbouwen van klantrelaties. Dat heb ik zes á zeven jaar zo gedaan.’’

Anders dan verwacht

Zo zag de functie waar Hans bij Spikker Specials mee begon, er al snel anders uit. En daar bleef het niet bij, vertelt hij: ‘’Destijds legde ik verantwoordelijkheid af aan de Sales Manager, maar na verloop van tijd verliet hij ons team en ontstond er een nieuw keerpunt.’’ Daar liet Hans het niet bij zitten en nam gelijk het initiatief. ‘’Ik heb de verantwoordelijkheid genomen om samen met het team door te gaan en de verkoop verder te ontwikkelen.

Vallen, opstaan en weer doorgaan

‘’Door de jaren heen heb ik het gevoel gehad dat ik, ondanks de omstandigheden, toch rechtop heb weten te blijven staan. Dat is ook wel mijn pluspunt: ik kan vallen, opstaan en weer doorgaan. Het kan kraken, maar het breekt niet. Dat is ook belangrijk in mijn rol,’’ vertelt Hans. Ondanks dat hij in eerste instantie niet is opgeleid voor een salesfunctie, past deze hem perfect: ‘’Het komt voort uit een diepgeworteld verantwoordelijkheidsgevoel. Ik heb een bepaalde binding opgebouwd met Spikker Specials. Het is een mooi bedrijf met een stabiel toekomstperspectief, daar heb ik nooit aan getwijfeld. Er is continu werk aan de winkel. Niets is vanzelfsprekend en ik denk dat dat de juiste insteek is.’’

Dicht bij droombaan

Bij het eerste gesprek bij Spikker Specials, 22 jaar geleden, was het voor Hans gelijk raak: ‘’Ik reed weg met het gevoel van ‘dit kan niet waar zijn.’ Ik was erg onder de indruk. Het is een platte organisatie met hands on-mentaliteit. Er is geen ingewikkelde hiërarchie en de sfeer sprak mij enorm aan. Het bedrijf is niet te groot, waardoor je goed overzicht kan houden en het is georganiseerd en netjes. En wat ik vooral belangrijk vond, en nog steeds vind: het is een echt ‘maak-bedrijf’. We maken een tastbaar product, iets concreets. En met het internationale dat erbij kwam was dit het helemaal voor mij. Deze job komt in de buurt met wat ik bij Defensie had; dat was mijn droombaan. Voor mij ging er niets boven Defensie. Hier bij Spikker Specials vind ik daar veel van terug.’’

Vrijheid om te ontwikkelen

Als aanvulling daarop, is Hans ook erg te spreken over de vrijheid die de medewerkers bij Spikker Specials krijgen. ‘’Er is veel vrijheid om zaken zelf in te vullen. Willen we meer richting een bepaalde markt gaan? Dan pakken we dat op. Zo lang je er maar moeite in stopt, dan krijg je alle ruimte. Dat is ook typisch Spikker Specials: ieders aandeel is belangrijk. We doen het samen, als team. Dat ervaar ik echt zo. Je mag je eigen ding vinden en wanneer je hier goede argumenten voor hebt, wordt er echt naar je geluisterd.’’

Geen nummertjes

Naast de professionele vrijheid, vertelt Hans ook enthousiast over de ruimte die je krijgt als individu: ‘’Er is ruimte voor de persoon zelf, ook als het eens wat minder met je gaat. Dan kijken we ook naar onze mensen om. Er zijn geen nummertjes hier. Die houding naar iemand toe is er voor iedereen; of je nu net komt werken of directeur bent. De deur staat altijd open. Bij Spikker Specials heerst een informele sfeer, maar dat neemt niet weg dat er flinke prestaties gehaald moeten worden. Work hard, play hard.’’

Eén team, één taak

Het team waar Hans in werkt, is precies zoals hij Spikker Specials zou omschrijven. Hij vertelt: ‘’Op dit moment bestaat ons Sales Team uit zes personen, inclusief ikzelf. In ons team moet je van nature om kunnen gaan met een organisatie die informeel is en leunt op initiatieven van mensen. Als je vast omkaderd precies wilt weten wat jouw taak is, dan past dat niet. Anderzijds, als het te veel om haantjesgedrag gaat en je niet onderdeel van een team wilt zijn, dat is de match er ook niet. Om een mooi resultaat neer te zetten en het leuk te hebben, moet je het samen doen en elkaar successen gunnen.’’

Hans is een blijvertje

Het is wel duidelijk: Hans zit op zijn plek bij Spikker Specials en heeft de ambitie om de rit af te maken tot zijn pensioen. Ik ben echt met het bedrijf mee ontwikkeld en ben ook lid van het Management Team. Daarnaast vind ik het belangrijk om te blijven ontwikkelen en mogelijkheden verder te ontwikkelen zie ik nog steeds liggen. Wat dat betreft mag ik hier niet klagen”, vertelt Hans lachend.

Volgende uitdaging

‘’Nu is de uitdaging om nieuwe markten te veroveren en dat betekent veel nieuwe reizen maken. Dat vele reizen doe ik nu alweer 30 jaar. Dat is leuk, maar een hotel is een hotel en een vliegtuig is een vliegtuig. Van de bestemming zie je weinig. Toch blijft het elke keer een avontuur met hopelijk leuke bezoeken bij nieuwe relaties”, vertelt Hans. Op de vraag wat zijn favoriete bestemming is, heeft hij een duidelijk antwoord: ‘’Japan vind ik helemaal geweldig. Daar voelt het voor mij niet als werken.’’

Word jij na het lezen van het verhaal van Hans net zo enthousiast over Spikker Specials én een functie in de verkoop? Bekijk dan gauw onze vacaturepagina én ontdek alles over onze openstaande salesfuncties.